HTML

Education

Friss topikok

  • besztercei: @Cyberbird: A műegyetemistákat mi is irigyeltük ebből a szempontból. De mit tudnak azokon a karoko... (2012.12.01. 20:02) Változó ösztöndíjrendszer

Címkék

2012.11.09. 19:38 education

Változás a felsőoktatási szakképzés gyakorlatában

A múlt héten írtam a felsőfokú szakképzések módosulásáról. Most azzal kapcsolatban derültek ki újabb tudnivalók. A felsőoktatási szakképzések egyik legnagyobb előnyeként és hátrányaként említettem meg a féléves szakmai gyakorlatot. Hátránynak tekintettem azt, hogy a főként vidéken tanulók számára nehéz lesz az elhelyezkedés féléves gyakorlatra, hiszen a cégek nem szívesen fizetnek a gyakorlati munkáért, illetve nem is szívesen tanítanak. Inkább csak bedobják a mély vízbe a hallgatókat. Most azonban kiderült, hogy módosulhat 2013-tól a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény, amely alapján gyakorlati képzés vállalása esetén - ismét elszámolhatnák a saját munkavállalók képzésére fordított költségeket, bár az elszámolható kötelezettséghányad a korábbi felére csökkenne. Továbbá a módosítás lehetővé tennék, hogy együttesen vegyék figyelembe a szakmai és vizsgakövetelmények által előírt szakmai gyakorlatot és a tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzést a szakképzési hozzájárulási kötelezettség elszámolásánál. Mindezek hallatán talán kijelenthetjük azt, hogy a Kormány valahogyan megpróbálja orvosolni az induló felsőoktatási szakképzések hátrányát, és láthatjuk hogy ők is látják új döntésük hibáit.

S.T.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://education.blog.hu/api/trackback/id/tr274899423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása