HTML

Education

Friss topikok

  • besztercei: @Cyberbird: A műegyetemistákat mi is irigyeltük ebből a szempontból. De mit tudnak azokon a karoko... (2012.12.01. 20:02) Változó ösztöndíjrendszer

Címkék

2012.11.30. 19:38 education

Változó ösztöndíjrendszer

Korábban lehetett arról olvasni, hogy megváltoztatná az ösztöndíjrendszert az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tervezet szerint szűkítenék a jelenleg ösztöndíjra jogosult hallgatók arányát, és ezentúl maximum 35% kaphatna csupán ösztöndíjat. Korábban ez az arány 40-50% között mozgott intézménytől függően.

Azonban már csak másfél hónap van hátra a mostani szemeszter végéig, de az egyetemek és főiskolák még semmilyen információval nem rendelkeznek a tervezett változásokkal kapcsolatban. Amit biztosan lehet tudni az csak a 35%-os arány, de az még kétséges, hogy pontosan mikortól vezetik be. Lehetséges, hogy már a következő félévtől bevezetik, de az is elképzelhető, hogy csak jövő szeptembertől. Egy másik kérdőjel a tervezetben, hogy még nem tudják azt sem, hogy csak az államilag finanszírozott tanulók kaphatnának-e ösztöndíjat, vagy esetleg az önköltséges formában tanulók is.  Ez már régóta vitatott kérdés, hogy miért nem ösztönzi a Kormány semmilyen módszerrel az önköltséges formában tanuló hallgatók teljesítményét, illetve sokan igazságtalannak tartják azt a helyzetet, hogy sok gyengébb teljesítménnyel rendelkező államilag támogatott hallgató részesül ösztöndíjban. Az azonban biztos, hogyha ez a lehetőség lép érvénybe, akkor biztosan csökkeni fog az ösztöndíjak mértéke.

Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája több szempontból is igazságtalan gondolja az új rendszert, hiszen szerintük sokaknak ez jelenti a biztosabb megélhetést. Abban az esetben viszont, hogyha ez az összeg csökkenne, akkor sokak kerülnének nehezebb helyzetbe. Szerintük elképzelhető az is, hogy egyes hallgatóknak a tanulmányaikat is félbe kellene szakítaniuk. Ahelyett pedig, hogy szűkítenék az ösztöndíjakat, inkább biztosabb alapokat kellene megteremteniük, hiszen sokak így is kénytelenek dolgozni tanulmányaik mellett, ami következtében rosszabb a tanulmányi átlaguk is. Abban az esetben viszont, hogyha még ösztöndíjat sem kapnának, nem biztos, hogy fenn tudnák tartani tanulmányaikat.

S.T.

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://education.blog.hu/api/trackback/id/tr314923476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vukkarak 2012.11.30. 22:19:12

Az intézményektől meg 16.5%-os elvonás. Tüntetés, sztrájk? Semmi.

De a 300Ft az megvolt. Gratula.

jet set 2012.11.30. 22:29:18

Rettenetes, hogy egy diáknak dolgoznia is kell.

besztercei 2012.12.01. 01:10:28

@jet set: Iskolája válogatja. Van olyan szak, ami mellé belefér a munka és olyan is, ahol a tanulás látja kárát. Ahova jártam, ott többen is csúsztak emiatt, az államnak emiatt több félévet kellett nekik finanszíroznia, ami az ő esetükben ~700000 Ft/diák/félév volt. Lehet, nem is fognak ezzel olyan sokat spórolni?

Cyberbird 2012.12.01. 08:54:30

Alapvetően én nem bánom ezt a csökkentést. Mondom ezt egyetemistaként(Mérnök informatikus). mikor 2. féléves voltam, már 2.5 körülre is egész jó ösztöndíjat adtak, ami azért vicces, még akkoris, ha tényleg nem egy bölcsészmérnöki képzés. Mostmár 3.5 től fogják adni és akkor tényleg azok fogják kapni akik jobban tanulnak. Én 2 félév (plusz az első) kivételével mindig kaptam, pedig dolgoztam mellette, az új rendszerben valsz nem kapnék, mert a munka mellett már nem volt erőm annyit tanulni. Ez az élet rendje.

besztercei 2012.12.01. 20:02:30

@Cyberbird: A műegyetemistákat mi is irigyeltük ebből a szempontból. De mit tudnak azokon a karokon kezdeni, ahol eddig is szigorúbb volt az ösztöndíjrendszer: pl. van, ahol 3,8-tól adnak, ha pedig az évfolyamátlag ennél magasabb, akkor attól számítják.

Volt olyan félév, hogy egy srác az előző félévben nem teljesített vizsgáival úgy felhúzta a (kis) évfolyam átlagát 5,3-ra, hogy rajta kívül hárman kaptak ösztöndíjat ~ 10 e Ft-ot, ő meg vitte a negyvenvalahányezret. A 4 ösztöndíjason kívül volt két köztársasági ösztöndíjas (vicces, hogy ahhoz elég volt az 5,1-es átlaguk, ehhez meg nem), a többiek meg szívtak. Tudom, az ösztöndíjszámítás az egyetem hibája (pl. ha mediánt néznének és nem átlagot + húznának egy felső határt). Ezen is és a szoc.tám. számítás rendszerén is változtatni kellene, de nem így.
süti beállítások módosítása